Vsi materiali, ki jih vgradimo v naše montažne hiše, so uradno označeni kot "negorljivi" in "malo gorljivi", les kot osnovni element je dodatno prevlečen z ognjevarnimi mavčnimi ploščami ali fermacell ploščami.

Ko govorimo o klasičnih gradbenih materialih in njihovi reakciji na ogenj, je dejstvo, da betonski elementi razpokajo, kovina pa zaradi odklona in zvijanja izgubi stabilnost ...

Te dajejo prednost lesu v primerjavi z drugimi gradbenimi materiali.

Les ustvari zaščitno plast, ki prekine oskrbo s kisikom in tako onemogoča širjenje plamena. Plamen, ki vžge površinsko plast lesa, ustvarja ogljik in ta plast je z izjemno nizkim temperaturnim koeficientom prevodnosti, kar ustvarja naravno zaščito pred ognjem.

Zelo pomembno je poudariti, da les ne zgubi svojih mehanskih-elastičnih lastnosti med širjenjem ognja. Zato je vhod gasilcev v gorečo stavbo z leseno konstrukcijo lesa dokaj varen, saj se lesena konstrukcija za določen čas ne zruši.

Za predgradnjo stebrov in tramov za nosilne konstrukcije uporabljamo vso potrebno zaščito lesa - pred insekti in fungicidi ter protipožarno zaščito F30 - F60 in F90.

V stavbe in prostore za posebne namene, ki so dodatno izpostavljeni nevarnosti požara (kotlovnice in podobno), so nameščene posebne ognjevarne mavčne plošče za 180 minutno zaščito.

Konstrukcije iz laminiranega lesa se praktično razlikujejo, če ni vira plamena, ki pospešuje gorenje in jih je mogoče preobremeniti z jeklenimi palicami za povečanje nosilne zmogljivosti stavb.

Če in ko se v hiši začne ogenj, stene in strop ne gorijo, temveč gori pohištvo, zavese, preproga...

… Požar je vedno posledica človekove malomarnosti in neprevidnosti in ne slabih izračunov ali zakonskih norm.

Scroll to top